Sunday, June 23, 2013

Bh met kanten tussenstukje



Deze beschrijving heb ik lang geleden al eens op m'n algemene weblog geplaatst. Het gaat niet om het maken van de totale bh, maar om het stukje middenvoor als je daar kant wilt gebruiken zoals in het voorbeeld hieronder en de inspiratie uit confectie-bh's hierboven. Het middenvoorstukje is aan de schulprand van het kant geknipt.


  • Knip het middenvoorstukje met de zoomlijn op het diepste punt van de schulp. De golvende/uitstekende delen van de rand zullen onder het elastiek uitkomen. Om te zorgen dat ik een rechte onderkant kon maken, heb ik het tussenstukje met een naad in het midden verwerkt. Meestal wordt het stukje aan de stofvouw geknipt, maar dat heb ik hier dus niet gedaan.
  • Naai het tussenstukje en verstevig het zoals je voor iedere bh doet. Stik het vervolgens aan het zij/rugpand.

  • Knip de totale lengte elastiek voor de onderkant van de bh en markeer middenvoor en de punten waar de scheiding tussen middenvoor en zij/achterpand zit. Dat kan met spelden, in de foto zie je het blauw van de verdwijnstift die ik gebruikt heb (markering verdwijnt met water).

  • Stik het elastiek met een kleine zigzag aan de onderkant van de bh, maar laat het middenstukje vrij.
  • Knip de naadtoeslagen van het zij/rugpand korter
  • Vouw het elastiek naar binnen en stik het door met een stikkende zigzagsteek. Hierbij stik je bij het middenvoordeel het elastiek vast.

Het kant van het middenvoorstukje is dus alleen maar vastgemaakt met de stikkende zigzag. Je kunt ook een twee keer een gewone smalle zigzag aan boven en onderkant stikken. Dat is nog stabieler.
http://lh6.ggpht.com/_qwCJkXRo8Es/R-5vQ5s4QDI/AAAAAAAACG4/794IpYHJ_BI/s400/2%20Overview%20of%201st%20step.jpg

Friday, June 21, 2013

Balconet - deel 4, afwerking

Wat rest is nu de afwerking: schouderband met ringetje en schuifje en de sluiting.

In mijn patroon voor het achterdeel loopt het schouderband aan de rand door. Ik knip het achterpand zodanig bij dat het exact even breed is als de sluiting.
Knip het schouderband in twee gelijke delen en stik het met een brede zigzagsteek vast , met de rand exact op de rand van het achterpand. Het uiteinde laat ik iets uitsteken zodat ik het straks mooi gelijk kan snijden.
De naadtoeslag wordt bijgeknipt en het ringetje eroverheen geschoven.
Let het schouderband terug en stik vast met een hele kleine, smalle zigzagsteek. Knip dan pas het schouderband af. Dit werkt veel makkelijker met vaststikken dan werken een kort, afgeknipt stuk.
Het schouderband wordt gelijk gesneden/geknipt met de lycra.
En de sluiting vastgezet (met een zigzagsteek)
Het resterende schouderbandstukje wordt over het schuifje geplaatst en ook met een heel smalle zigzagsteek vastgezet.
Dit stuk wordt van achter naar voren door het ringetje gehaald.
En vervolgens het schuifje.
Beugels en balein worden nu in het beugelband geplaatst, alle openingen worden met een kleine zigzagsteek (trens) vastgezet (onderkant balein, middenvoor en onder de arm).
Het schouderband wordt aan de cups gezet, weer met een kleine zigzagsteek. Probeer even waar ze het prettigst zitten voordat je ze vastnaait.
Mijn paspop is nog wat breder dan ik ben op deze hoogte en ik krijg de bh dan ook niet dicht. Maar je ziet wel dat de achterkant ronding krijgt, terwijl het patroon nagenoeg recht is.
De finishing touch is natuurlijk het strikje.
 

Balconet - deel 3, inzetten van cups

De cup en de band zijn nu klaar. De volgende stap is het inzetten van de cups: speld de cups in de band. Omdat ik de cup de naadtoeslag op 3,5 mm had gehouden en de band een iets bredere naadtoeslag heeft, speld ik het zodanig dat de cup binnen de naadtoeslag van de band ligt. Voor mij handig om goed te kunnen zien wat ik doe, maar je kunt natuurlijk ook de naadtoeslagen gelijk maken.

Stik de cup net binnen de zigzagsteek met een rechte steek vast.
Belangrijk bij het inzetten van de cups is het netjes uitlijnen van de randen van de cup met het middenvoor punt en de rand aan de zijkant.
In de volgende foto’s zijn de cups erin gestikt.
Leg het beugelband exact tegen de stiklijn van de beugels aan aan de kan van de cups. Stik het beugelband met een rechte steek op de rand vast.
Stik aan de buitenkant de band en het beugelband vast. Dit kan met één stiksel aan de buitenrand, of met twee stiksels zoals ik het gedaan heb. Dan komt er een extra stiksel heel dicht bij de cup te liggen.
Voor mijn andere bh’s die geen voorgevormde cups hebben heb ik het gevoel dat het in de liggen van het beugelband/beugel uitmaakt of je twee of één keer doorstikt. Bij deze bh maakt het misschien niet eens zoveel uit.

Stik ook het beugelband voor de balein door

Balconet bh - deel 2, de band


Dit bericht beschrijft het maken van de band van de bh. In deze bh heb ik gebruik gemaakt van baleinen aan de zijkant van de cup. Het patroon is in twee delen verdeeld. Sinds een tijd gebruik ik eigenlijk alleen nog het patroon van de band die ik in de loop van de tijd op mijn maat gemaakt heb en die ik heel prettig dragen vind. In de foto’s hieronder zie je het patroon zoals het was, eronder mijn aangepaste patroon met een breder achterstuk en een zogenaamde “downward hike”, die zorgt dat de band minder omhoog kruip. De cups pas ik zonodig aan zodat ze in deze band passen. In dit geval heb ik wel het deel waarin de cup ingenaaid wordt overgenomen.
In de foto hieronder zie je een stukje beugelband, erboven en eronder de naadtoeslagen. Ik wil dat er onder de cup niet teveel ruimte zit, eigenlijk niet veel meer dan de breedte van het beugelband).
Het elastiek dat onder de cup doorloopt zal straks onder het beugelband liggen.
Het knippen van de twee delen van de band. Omdat ik hier lycra gebruik kan het middenvoor aan de stofvouw gelegd worden.
Het middenvoordeel wordt verstevigd met tule dat niet rekt.
Leg de tule op de goede kant van het middenvoor deel en stik het vast.
Het tule naar de andere kant vouwen en aan de bovenkant doorstikken.
Ik stik met een lange zigzagsteek de tule vast op de lycra in de naadtoeslag.
Omdat mijn lycra niet zo heel stevig is gebruik ik een heel dunne rekbare tule als versteviging voor zij/achterpand. Ook dat heb ik vastgezet met een zigzagsteek. Of dit nodig is hangt helemaal af van de stevigheid van de lycra en van de mate van stevigheid die je zelf nodig hebt. Gebruik je een heel stevige lycra, dan is dit waarschijnlijk niet nodig (dan doe ik het in ieder geval niet).
Stik middenvoordeel en zij/rugpand aan elkaar, stik er een stuk beugelband op de naad, heel dicht tegen het stiksel aan. Hier gaat later de balein in.
Laat aan de boven- en onderkant van het beugelband een stukje ongestikt, omdat het elastiek hieronder nog gestikt moet worden.
Stik aan boven- en onderkant van het pand picot elastiek. De goede kant ligt boven en de picotrand naar de binnenkant.
Hieronder heb ik geprobeerd een foto te maken van hoe het onder de machine ligt: de lycra houd ik op de lijn van 0,5 cm, het elastiek steekt een beetje rechts daarvan. De naald staat in de linkerpositie, zodat het totaal weer komt op mijn naadtoeslag.
Nu stik ik, op gevoel het elastiek op de rand met een kleine zigzagsteek, net onder de picotrand.
Aan de kant van de cup heb ik de naadtoeslag vrij gehouden, om niet teveel lagen stof/elastiek te krijgen bij het omvouwen.
Draai het elastiek om en stik het met een stikkende zigzagsteek door. Aan de bovenkant wordt het elastiek over het beugelband voor de balein heen gelegd. Dit voorkomt irritatie net onder je arm/oksel later.
Aan de onderkant het beugelband vrij laten!! 
De band is nu klaar.
Hieronder zie je hoe het beugelband voor de balein ligt: aan de bovenkant onder het elastiek, aan de onderkant eroverheen (en nog niet dicht natuurlijk).


Het vervolg: deel 3 - het inzetten van de cups

Friday, June 14, 2013

Lycra verstevigen

Soms wil ik met dun, erg rekbaar lycra werken. Dat kan ik niet zonder meer gebruiken, omdat ik meer steun/versteviging nodig heb dan de lycra alleen kan geven. Daarom gebruik ik versteviging onder de lycra.
Nadeel daarvan kan zijn dat er plooitjes ontstaan doordat de lagen over elkaar gaan schuiven. In de onderstaande foto zie je dat op de onderkant van het middenstuk. Geen mooi resultaat.

Afhankelijk van het patroondeel gebruik ik een tule met of zonder rek. Het middendeel altijd zonder enige rek, de (onder)cups meestal met tule met een beetje rek. De tule zal dan minder rek hebben dan de lycra die eroverheen komt.

Voor deze foto's heb ik een zwarte tule gebruikt, zonder enige rek. Voor deze lycra in een echt werkstuk zou ik wit of huidkleurig tule gebruiken.

Knip het patroondeel uit tule en lycra, beide even groot.

 

Hier zijn beide lagen op elkaar gespeld, zodat  je kunt zien dat beide lagen even groot zijn.



De lycra wordt aan alle kanten iets uitgerekt over de randen van de tule en vastgespeld. Hoeveel je moet rekken hangt af van de mate van rek van de lycra. Ik heb in dit geval zo'n 2 à 3 mm uitgerekt.

Wanneer je het patroondeel nu op een gladde ondergrond legt, zal het niet meer vlak blijven liggen.


Stik de lagen samen met een kleine zigzag of rechte steek. Stik in de naadtoeslag.

Knip de uitstekede randjes lycra af.


Het patroondeel heeft nu weer de originele vorm, maar ziet er een beetje vreemd uit. Dat is geen probleem voor het verder er mee werken.

 

Nadat de onderdelen in elkaar genaaid zijn zal de lycra bij het dragen mooi over de onderlaag gespannen zijn, zonder plooien.