Saturday, August 3, 2013

Voorgevormde cups op maat maken en bekleden

 
Voorgevormde cups zijn niet altijd te koop in de kleur die je wilt. Kantje Boord verkoopt bijvoorbeeld gebroken wit, zwart en bruin.  Als je de cups met kant wilt verwerken, kan het nodig zijn om de cups eerst met een bijpassende lycra te bekleden.
In de fotoserie hieronder laat ik zien hoe ik een standaard cup op maat te gemaakt heb op basis van een confectie bh en vervolgens bekleed heb met lycra.

De voorgevormde cups heb ik in de bh gespeld en vervolgens de bovenlijn afgetekend.
Op de cup heb ik de maat genoteerd zodat ik als deze goed is, de volgende keer dat stukje kan gebruiken om af te tekenen.


Na het knippen is het bovendeel vrij dik, omdat je natuurlijk het platte, fabrieksmatig dun gemaakte bovenstuk eraf knipt.Mijn oplossing was om een smalle zigzag steek over de rand te stikken. Dat maakt het straks makkelijker het omvouwelastiek eroverheen te vouwen.
In de foto zie je het verschil (op het afgeknipte bovenstukje, alleen voor de foto gedaan, is natuurlijk nergens voor nodig om het daar te doen)Het resultaat op de cup:Een stukje lycra dat net even groter is dan de cup wordt vervolgens vanuit het midden op de cup gespeld. Voorzichtig aantrekken en zoveel spelden gebruiken als nodig. De cup moet in vorm blijven. maar er moeten geen rimpels in de lycra overblijven.
Het bleek met deze cup met minder ronding dan in mijn eigen cups makkelijker.


Een trucje aan de rand: pas vond ik een lijmstift bij de fourniturenwinkel. Misschien kun je wel een gewone lijmstift gebruiken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.  De rand van de cup heb ik met de lijm ingesmeerd en vervolgens de lycra eroverheen vast gezet. Met mijn vingers aangeduwd en gladgestreken.
Uiteraard kun je ook spelden gebruiken, maar ik vond dit heel makkelijk werken.

Vervolgens heb ik de bovenrand precies op de rand afgeknipt en met omvouwelastiek afgewerkt.
Eén of twee spelden aan het begin van het omvouwelastiek, daarna stikken, aantrekken en vormen, stikken, aantrekken en vormen.... Het werkt het best als je rustig werkt en steeds een paar centimeters van het elastiek vaststikt. In dit geval is het geen "meters maken".Of je de rest van de lycra ook afknipt hangt af van het type bh dat je gaat maken. Ik heb het ook aan de onderrand gedaan en alleen bij het armsgat laten zitten omdat ik nog niet weet hoe ik het precies ga afwerken. Afknippen kan altijd nog.Het resultaat: de lamp moest alweer aan en maakt de kleur op de foto opeens heel anders.

2 comments:

  1. Ziet er goed uit, is duidelijk en mooi op de foto gezet. Ook je uitleg bij de foto's is duidelijk. Bedankt hiervoor.

    Corina

    ReplyDelete
  2. zou ik me toch nog een keer wagen aan voorgevormde cups? dank voor de inspiratie in ieder geval!

    ReplyDelete